Copyright © 2020 Bu sitede kullanılan tüm içeriklerin telif hakları "Prof. Dr. Zeki Tunç" a aittir.

Covid 19’a Rağmen Kontakt Lens Kullanmaya Devam Edelim mi?

Kanada, İngiltere ve ABD kaynaklı araştırmacılar gözlük kullanımının gözleri Covid 19’dan korumaya yetmediğini iddia ediyorlar. Bununla birlikte “American Academy of Ophthalmology” kontakt lens kullanımının Covid 19 pandemisi nedeniyle kontrendikasyon teşkil etmediğini yani kontakt lens kullanımının sakıncalı olmadığını bildiriyor. En önemli nokta şu ki Covid 19’a yakalanmış birisinin kontakt lens takmaması gerekiyor.

Kontakt lens kullanımının sakıncalı olup olmadığı konusunun netlik kazanmamış olmasına rağmen  bu dönemde kontakt lens kullanımını bırakıp, gözlük kullanımına dönülmesinin  iyi olacağı kanaatindeyim.

Gözlüğün bize getireceği avantajlardan birisi, göze direkt havadan gelen virüslerden korunmadır. Virüslerin direkt olarak göz ile temasını mekanik olarak engellemiş oluruz. Kontakt lens kullanımının bir dezavantajı ise, kontak lens kullanımına  bağlı göz ve  göz kapağındaki  kaşınmalara sebep olmasıdır. Bu kaşınmalar  ve tahrişler kontakt lens kullanımında daha sık olduğundan ellerle gözün teması daha sık olacaktır. Bunlardan dolayı kontaminasyon yani virüs bulaşma riski artacaktır. Bu sebeplerden ötürü bu dönemde gözlük kullanmayı daha avantajlı buluyorum.

prof-dr-zeki-tunc

KORUNMA: Gözlüğümüz üzerinde plastik yüzeyde virüs uzunca süre yaşayabileceğinden gözlüğümüzü duruma göre günde en az iki üç defa sabunla hem camları hem gözlüğün saplarını titizlikle yıkamamız gerekir.

Kontakt lens kullanmakta ısrar edenler ise hijyene daha fazla dikkat etmeli, ellerin sabunlanması ve kağıt havluyla mutlaka kurulanmasından sonra lens takılması veya çıkarılması yapılmalıdır.

Prof. Dr. Zeki TUNÇ

Göz Hastalıkları ve Cerrahisi Uzmanı

Etiketler:

123

İstanbul Göz Hastalıkları Kliniği

İstanbul Göz Hastalıkları Kliniği

01 Ocak 1961 Düzce doğumlu, 1979-1985 yılları arasında Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakülte'sinde Tıp eğitimi almıştır. Oftalmoloji İhtisasına, 1988 yılında Pierre et Marie Curie Üniversitesi PARIS Vl'da başlayıp, Necker ve Laennec Tıp fakültesi hastaneleri ve Centre National d'Ophtalmologie des Quinze Vingts PARIS'de asistanlık yapmıştır. Asistanlık dönemindeki başarılarından ötürü PARIS XII Üniversitesi'nde "Chef de Clinique" olarak Refraktif Cerrahi (miyopi, hipermetropi ve astigmatizma tedavisi) Sorumlusu sıfatıyla çalışmıştır.Laser Eximer tedavisinin Fransada'ki öncülerindendirs.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

goz-kurulugu

Göz Kuruluğu

Göz kuruluğu çoğunlukla telefon, bilgisayara fazlaca odaklanan kişilerde ve kontakt ...
                                                                                                                                       

plaquenil-ve-retina-komplikasyonu

Plaquenil ve Retina Komplikasyonu

Plaquenil tedavisinin retinada yarattığı etkiler ancak bir yıl sürekli kullanımdan ...