Copyright © 2020 Bu sitede kullanılan tüm içeriklerin telif hakları "Prof. Dr. Zeki Tunç" a aittir.

katarakt-fakoemulsifikasyonKatarakt gözün şeffaf lensinin saydamlığını kaybetmesidir. Çoğunlukla 55 -60 yaş üstündeki kişilerde göz merceğinin yaşlanmasına bağlı olarak ortaya çıkar. Şeker hastalığı, yüksek tansiyon, yüksek miyoplarda, güneşten yansıyan ultraviyole ışınları fazla maruz kalanlarda, üveit gibi çeşitli göz hastalıklarında ve bazı sistemik hastalıklarda daha erken yaşlarda katarakt ortaya çıkabilmektedir.

Göze gelen darbelerde ya da daha önce geçirilen göz ameliyatlarında çok daha hızlı bir şekilde katarakt ortaya çıkabilmektedir. Ayrıca yeni doğan bebeklerde konjenital katarakt ortaya çıkabilir.

Konjenital kataraktın en sık nedeni anne karnında geçirilen herhangi bir enfeksiyonun lensin metabolizmasını bozması veya genetik ve metabolik hastalıklar katarakt oluşturabilmektedir.

Katarakt Ameliyatında Hangi Teknikler Kullanılır?

Fakoemülsifikasyon tekniği ile hastalar dikişsiz,iğnesiz ve pansumansız ameliyat olabilirler. Göze iğne yapılmadığı için göz ve çevresinde doku zedelenmeleri, ağrı ve kanama olmamaktadır. Dr.Zeki TUNÇ damla ile katarakt operasyonuna Fransa'da başlamış tecrübeli nadir cerrahlardandır. Uzman kişinin elinde operasyon sonrası görme fonksiyonu daha hızlı düzelmekte hatta operasyondan hemen sonra normale yakın görüş derhal başlamaktadır.

prof-dr-zeki-tunc

Operasyon: Ameliyat süresi kataraktın yoğunluğuna ve tipine göre değişmekle birlikte ortalama 10 ile 15 dakika kadar sürmektedir. Ancak ameliyat öncesi göz hazırlığı ve ameliyat sonrası dinlenme süreleri dahil olmak üzere hastanın yaklaşık 2 saati hastanede geçirmesi gerekmektedir. İğne yapmadan damla ile göz uyuşturulur ve hasta heyecanlanmasın diye sakinleştirici verilir. Dikiş gerektirmeyecek küçük bir delikten göze girerek Fakoemülsifikasyon tekniğiyle katarakt eritilerek alınır.Çıkarılan kataraktın yerine göze 2-3 mm den girebilen ve gözün içinde açılan katlanmış lens (IOL) yerleştirilir.Dr Zeki TUNÇ'un uygulamasında ameliyat sonrası gözünüzün kapalı kalması gerekmemektedir. Kontroller doktorunuz tarafından ameliyat sonrası ertesi gün ve beşinci gün ihtiyaca göre belirlenerek yapılmaktadır.

katarakt-ameliyati-oncesiKatarakt Ameliyatı Öncesi

Operasyondan önce detaylı bir göz muayenesi ile hastanın görmesini azaltan başka bir hastalık araştırılmalıdır (Glokom, Makula dejenerasyonu, Retinal hastalıklar vb.).

Katarakt operasyonu öncesi biyometri ölçümü ile hastaya operasyon esnasında takılacak göz içi merceği (lens) tespiti yapılır. Bu oldukça hassas bir ölçümdür çünkü operasyondan sonra hastanın gözlüksüz uzağı görmesini yada Multi Fokal lens sayesinde hem uzağı hem yakını görmesini bu muayene sağlamaktadır. Hassas ve önemli olduğundan biyometri ölçümü Dr Zeki TUNÇ tarafından gerçekleştirilir.

Hasta kan sulandırıcılar kullanıyor ise bunu mutlaka doktoruna bildirmeli bazen bir hafta önce kan sulandırıcılarını kesmek gerekebilir. Eğer kan sulandırıcıyı kesmek hayati risk teşkil ediyorsa Dr Zeki TUNÇ katarak operasyonunu kan sulandırıcıyı kesmeden yapabilir ve bu tekniği uygulayabilen nadir cerrahlardan birisidir.

Hastaya bir veya iki gün önceden bazı damlaların başlaması önlem açısından faydalı olur, bu damlaları doktorunuz size yazıcaktır.

Damla ile genel anestezi olmadan cerrahi gerçekleştirileceğinden, ameliyat sabahi sabah çok hafif kavaltı yapılabilir ve varsa yüksek tansiyon ilacını hasta içmelidir.

Katarakt Ameliyatı Sonrası

Operasyon sonrası: Hasta kısa bir süre dinlenip pansumansız evine dönebilir ve gözü de görmeye başlamıştır. Aynı gün 1 ay sürecek damla tedavisine başlanır. Ameliyatlı gözü ovalamamak ve üstüne 2-3 hafta yatmamak gereklidir. Hastaların %98’inin ameliyat sonrasında uzak gözlüğüne ihtiyacı ya da bağımlılığı kalmaz sadece okuma gözlüğü kullanırlar, bu gözlük de operasyondan 1 ay sonra verilir.Multi Fokal IOL takılanlar ise yakını ve uzağı gözlüksüz görebilirler veya sadece dinlendirici bir gözlüğe ihtiyaç duyabilirler.

Etiketler:

131

İstanbul Göz Hastalıkları Kliniği

İstanbul Göz Hastalıkları Kliniği

01 Ocak 1961 Düzce doğumlu, 1979-1985 yılları arasında Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakülte'sinde Tıp eğitimi almıştır. Oftalmoloji İhtisasına, 1988 yılında Pierre et Marie Curie Üniversitesi PARIS Vl'da başlayıp, Necker ve Laennec Tıp fakültesi hastaneleri ve Centre National d'Ophtalmologie des Quinze Vingts PARIS'de asistanlık yapmıştır. Asistanlık dönemindeki başarılarından ötürü PARIS XII Üniversitesi'nde "Chef de Clinique" olarak Refraktif Cerrahi (miyopi, hipermetropi ve astigmatizma tedavisi) Sorumlusu sıfatıyla çalışmıştır.Laser Eximer tedavisinin Fransada'ki öncülerindendirs.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

katarakt-doktoru-nasil-secilir

Katarakt Doktoru Nasıl Seçilir?

Katarakt doktoru tercih edilirken alanında tecrübeli bir uzmana başvurulması önerilmektedir. ...
                                                                                                                     

femtosaniye-ile-katarakt-tedavisi

Femtosaniye ile Katarakt Tedavisi

Katarakt hastalığı, göz merceğinin saydamlığını kaybetmesi olarak ifade edilebilir. Normalde ...