Copyright © 2020 Bu sitede kullanılan tüm içeriklerin telif hakları "Prof. Dr. Zeki Tunç" a aittir.

Keratokonus, korneanın konik bir şekilde sivrimesi ve incelmesiyle karakterize olan bir göz hastalığıdır. Bu durum, görme kalitesini etkileyerek, görme keskinliğinde azalmaya neden olabilir. Tedavi edilmezse, zamanla görme yeteneğinde ilerleyici bir kayıp ve hatta körlük meydana gelebilir. Genellikle, keratokonusun gelişiminde genetik faktörler önemli bir rol oynar, bu nedenle aile geçmişinde bu hastalık bulunan kişilerin düzenli göz muayenesi yaptırmaları önemlidir. Erken teşhis edildiğinde, keratokonus kolaylıkla tedavi edilebilir ve görme kaybının ilerlemesi önlenebilir.

Keratokonus Lazer Tedavisi Nasıl Uygulanır?

Keratokonus tedavisinde öncelikli hedef, hastalığın ilerlemesini durdurmak ve görme yeteneğini artırmaktır. Keratokonusun ilerlemesini durduran etkili yöntem olarak kabul edilen crosslinking adı verilen ışın tedavisi öne çıkmaktadır. Son dönemde, crosslinking tedavisi lazer tedavisi ile birlikte uygulanarak görme düzeyinde ve tedavi etkinliğinde artış sağlanmaktadır. Keratokonusta görme yeteneğini artırmak için gözlük ve kontakt lens kullanılabilir, ancak gözlüklerle istenilen görme düzeyine ulaşılamaz ve kontakt lensler birçok hastada uygun olmayabilir. Bu nedenle, keratokonusta en yaygın olarak kornea halkası tedavisi olarak adlandırılan bir yöntem kullanılır. Bu işlem, lazer yardımıyla 6-7 dakika içinde tamamlanır ve hastalar genellikle bir sonraki gün normal aktivitelerine dönebilirler. Halka tedavisi ile hastalar çoğunda görme yeteneği önemli ölçüde artabilir, hatta bazı durumlarda iki katına kadar çıkabilir.

Hangi Keratokonus Hastalarına Lazer Cerrahisi Uygulanır?

Keratokonus rahatsızlığına sahip hastaların tedavisi için, hastalığın ilerlemesini durdurma ve görme kalitesini iyileştirme amacıyla lazer ve ışın tedavileri kullanılmaktadır. Keratokonus hastalığının etkili bir tedavisi, 35 yaşına kadar olan tüm hastalara uygulanan Crosslinking tedavisidir ve hastalığın ilerlemesini engellemek için uygulanır. Bu tedavi ışın tabanlıdır ve cerrahi bir işlem değildir. Erken uygulandığında, tedavinin başarı şansı yüksektir. No touch lazer + Cross linking tedavisi, düşük numaralı göz kusuru olan ve gözlük kullanarak iyi gören hastalarda ilerlemeyi durdurmak ve gözlüksüz iyi görüş sağlamak için uygulanır. Bu tedavi, kornea kalınlığına bağlı olarak 3-3,5 numaraya kadar olan miyop ve astigmat dereceleri için uygundur ve Crosslinking tedavisi ile birlikte kombine olarak uygulanır. Bu yöntem hibrit lazer olarak da adlandırılır. İşlem sırasında ağrı hissedilmez, ancak sonrasında hafif ağrılar olabilir, iyileşme süreci genellikle 1 ay kadar sürer.

 

keratokonusda-lazer-tedavisinin-faydalari

 

Keratokonus'da Lazer Tedavisinin Faydaları

Hastaların gözlük ile görme derecesi bu tedavi ile iyileştirilir ve keratokonus hastalığının ilerlemesi durdurulmuş olur. Ayrıca, yüksek dereceli göz bozukluklarında da bu tedavi yöntemi uygulanabilir. Amacı, gözlük kullanarak görüşü artırmaktır, dereceyi sıfırlamak değildir. Keratokonus hastalığı genellikle 30 yaşına kadar ilerleyici bir seyir gösterir ve bu durum korneanın incelmesine neden olur. Lazer göz operasyonu için, korneanın belirli bir kalınlığa sahip olması gereklidir, ancak excimer lazer operasyonu korneayı daha da inceltir, bu da korneayı zayıflatabilir. Bu nedenle, genç bir keratokonus hastasına lazer operasyonu yapılacaksa, korneayı güçlendiren cross linking operasyonunun da birlikte yapılması gerekmektedir.

Keratokonus Lazer Tedavisi Sonrası

Lazer göz operasyonu ve cross-linking işlemi sonrasında, hastaların genellikle 2-3 gün boyunca batma, yanma ve sulanma hissi yaşayabilir. Bu belirtiler genellikle 3. günün ardından azalmaya başlar. Ancak, operasyon sonrasında hastaların başlangıçta bulanık bir görebilir; ancak zamanla iyileşme görülür ve göz dereceleri ilk 6 aydan 1 yıla kadar değişebilir. Dolayısıyla, keratokonus hastalarında lazer uygulaması sonrasında hastanın nihai göz dereceleri hakkında yorum yapmak için en az 6 ay beklemek önemlidir. Ayrıca, keratokonus hastalarında operasyon sonrasında hedeflenen göz derecelerine önemli sapmaların olabileceği unutulmamalıdır. Keratokonus hastalarının operasyondan sonra gözlük kullanma olasılığı da vardır.

Keratokonus Lazer Tedavisi Fiyatları

Muayene sonrasında, şüpheli vakalarda hastalar kornea topografisi ile detaylı bir şekilde incelenir. Erken teşhis konulan hastalara cross-link tedavisi uygulanmakta ve düzenli olarak takip edilmektedir. Keratokonus tedavi ücretleri ve detayları hakkında bilgi almak için muayene olabilirsiniz.

Etiketler:

78

İstanbul Göz Hastalıkları Kliniği

İstanbul Göz Hastalıkları Kliniği

01 Ocak 1961 Düzce doğumlu, 1979-1985 yılları arasında Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakülte'sinde Tıp eğitimi almıştır. Oftalmoloji İhtisasına, 1988 yılında Pierre et Marie Curie Üniversitesi PARIS Vl'da başlayıp, Necker ve Laennec Tıp fakültesi hastaneleri ve Centre National d'Ophtalmologie des Quinze Vingts PARIS'de asistanlık yapmıştır. Asistanlık dönemindeki başarılarından ötürü PARIS XII Üniversitesi'nde "Chef de Clinique" olarak Refraktif Cerrahi (miyopi, hipermetropi ve astigmatizma tedavisi) Sorumlusu sıfatıyla çalışmıştır.Laser Eximer tedavisinin Fransada'ki öncülerindendirs.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

keratokonus-nedir

Keratokonus Nedir?

İstanbul Keratokonus özellikle genç yetişkinlerde görülen korneanın sivrileşmesi ve incelmesi ...