Retina Dekolmanı Bulguları ve Tipleri
Retinanın en dış katı olan retina pigment epiteli ...
Retina Yırtığı, göz merceğinin arkasında yer alan sinir hücrelerinden ve sinir hücrelerini besleyen damarlardan oluşan ince bir tabakadır. Gözün içindeki vitreus adı verilen ve göze destek olan jel yapıyı sarar. Başka bir deyişle gözün iç yapısını adeta bir duvar kağıdı gibi sarmaktadır.
Retina yırtığı adından da anlaşılmasının mümkün olduğu üzere retinada yırtık meydana gelmesi sorunudur. Retina yırtığı genellikle, jelin çekmesinin de etkisi ile giderek büyüme eğilimde olmaktadır. Retina en başta da belirttiğimiz üzere sinir hücrelerinden oluşmaktadır ve buradaki milyonlarca hücre tarafından ışık algılanmakta ve bu algı beyne iletilmektedir. Yani beyin gibi burada da bir hücrede kalıcı hasar olduğunda yerine yeni bir hücre gelmemektedir. Bu durumda hasarlı bölge ışığı algılayamaz hale gelir ve görme kaybı yaşanır.
Retina yırtığı her yaşta meydana gelebilmektedir. Genellikle travma dediğimiz darbelerle oluşmaktadır. Normal şartlarda sağlıklı bir göz vitreus adı verilen jel tabaka tarafından desteklenmektedir. Ancak bazı gözlerde dejenere olmuş yani yırtılmaya müsait zayıf alanlar olabilmektedir. Bu durumda top gelmesi, göze yumruk gelmesi veya başı çarpmak gibi nedenlerle retinanın bir tarafından çekilip yırtılma meydana gelebilmektedir.
Özellikle yüksek miyop gözler daha fazla risk altındadır. Çünkü bu tip gözlerde incelme daha fazla meydana gelmektedir.
Yaşın ilerlemesi de retina yırtığı problemi için risk faktörlerinden birini oluşturmaktadır. Yaşın ilerlemesi ile birlikte jel yapının kıvamı bozulmakta, daha hareketli ve sulu bir hal almakta ve dış etmenlere karşı hassas hale gelmektedir. Özellikle ağır kaldırma, ağır spor yapma gibi durumlarda risk artmaktadır. Yine ani hareketlerin veya darbe alma riskinin olduğu sporla uğraşmak da retina yırtığına neden olan sebepler arasında yer almaktadır. Ağır kaldırmak, basınçlı öksürmek, hapşırırken burnu tıkamak gibi göz içi basıncını arttıran hareketler de riskli görülmektedir. Bu durum genç gözlerde kişiyi her zaman fazla zorlamayabilir. Ancak ilerleyen yaş ile birlikte jelin kıvamı bozulacağı için bu gibi hareketlerdeki risk yüzdesi de artmaktadır.
Jelin retinadan ayrılmaya başlaması da önemsenmesi gereken retina yırtığı sebeplerindendir. Bu süreç retinayı zorlamadan gerçekleştiğinde bir soruna yol açmamaktadır ancak sıkı yapışık alanlardan kolaylıkla ayrılamadığı durumlarda retinayı çekerek kaldırır ve yırtılmasına neden olur.
Hasarın, yırtığın retinanın hangi bölgesinde olduğu da belirtiler üzerinde etkili olmaktadır. Sarı nokta (makula) ışınların toplandığı merkezi bir bölge olduğu için bu anlamda çok önemli ve hassastır. Burada bir hasar olduğunda özellikle merkez görme kaybı meydana gelir. Hasta uzağı, yakını, nesnelerin merkezini iyi göremez, renk tonlarını iyi seçemez. Retinanın kenarlarında yani daha uçlarda hasar meydana gelmesi durumunda ise görme keskinlik seviyesi azalmaktadır.
Retina yırtığına acil müdahale edilmesi önemlidir. Retina yırtığı çoğunlukla uç kısımlarda meydana gelmektedir. Retina yırtığı tedavisi öncesinde detaylı bir muayene ile bütün retina taranır ve retina yırtığı tespit edilir. Yırtık tespit edildikten sonra ise genellikle tedavi için lazer tedavisine baş vurulmaktadır.
Retina dokusu kendi kendine çoğalamamakta ve iyileşememektedir ya da yırtılan bölge yama ile kapatılamamaktadır. Ancak retina yırtığı lazer teknolojisinden yararlanılarak yapıştırılabilmektedir.
Lazer tedavisi, muayene koltuğunda gibi oturma pozisyonunda, gözün uyuşturulması ile yalnızca 5 dakika içinde gerçekleştirilmektedir. Ağrısız ve acısız bir işlemdir.
Hastanın retina yırtığını ihmal etmesi durumunda retina yırtığı zamanla büyüyerek retina ayrılmasına neden olur ve ameliyat ile tedavi edilmesi gereken durumlar meydana gelebilir. Bu nedenle retina yırtığının acilen muayene ve tedavi edilmesi çok önemlidir.
Bazen delik makula bölgesinde de meydana gelebilmektedir. Deliğin merkezde olması durumunda lazer tedavisi yapılamamaktadır. Çünkü o bölge lazer ile tedavi edilememektedir. Bu durumda vitrektomi dediğimiz gözün içine girilerek yapılan ameliyat çeşidine baş vurmak gerekmektedir. Bu ameliyat, 0.5 – 1 mm’den daha ince çaplı kesici ve emici aletler vasıtası ile gözün içine girilmesi ve vitre jelinin temizlenmesi ile gerçekleştirilmektedir. Vitrektomi esnasında retinayı çeken vitre parçaları temizlenir, özel sıvılarla retina yerine oturtulup lazer tedavisi ile yırtıklar tamir edilir ve iç tampon oluşturması için göz içi gaz veya hastalık ileriyse silikon yağı ile doldurulur. Gaz konulduysa kendiliğinden kaybolur fakat silikon yağı kullanılmışsa 2-3 ay sonra tekrar ameliyatla silikon yağı çıkarılır.
137
Retina dekolmanı halk arasında retina yırtılması olarak bilinmektedir. Retina yırtılması ...
Retina anjiyosu, gözün arka kısmında yer alan retina ve koroid ...