Copyright © 2020 Bu sitede kullanılan tüm içeriklerin telif hakları "Prof. Dr. Zeki Tunç" a aittir.

Halk arasında uzağı görememe olarak da tanımlanan miyop problemi toplumda sık karşılaşılan göz kırılma kusurları arasındadır. Görme yetisinin sağlık durumu; yaş, genetik faktörler, yaşam tarzı ve beslenme alışkanlıkları ile birlikte doğumsal faktörlere de bağlı olabilmektedir. Miyop problemi de tedavi edilmediği sürece ilerleyebilme özelliği bulunan, gözün total sağlığını olumsuz etkileyen ve yaşam kalitesini düşüren bir odaklanma kusurudur. 

Miyop Dereceleri

  •  Miyop problemi olan kişiler yakını net görürler ancak uzağı bulanık görürler. Kişi yüzlerinin ve nesnelerin ayırt edilmesinde zorluk çekilebilmektedir. 
  •  Uzağı göremeyen miyoplar; gözlerini sürekli kısmaktadır ve bu durum baş ağrısına neden olabilmektedir. 
  •  0-3 derece miyopi 'hafif', 3-6 derece miyopi 'orta', 6 derecenin üzerinde olduğu durumlarda ise 'yüksek' olarak tanımlanmaktadır. 
  •  Çocuklarda miyopi problemi yaklaşık 18 yaşına kadar ilerleme özelliği gösterebilmektedir. Bu nedenle bu süreçte periyodik kontrollerin aksatılmaması ve problemin kontrol altında tutulması gerekmektedir. 
  •  Miyopi probleminin oluşum nedenleri; gözün gereğinden fazla uzun olması ya da gereğinden fazla güçlü ise bu durum görüntünün retinanın önüne oluşması sonucunda açığa çıkmaktadır.

prof-dr-zeki-tunc

Lasik ile Miyop Nasıl Tedavi Edilir?

Son yıllarda tıbbın her alanında olduğu gibi göz hastalıklarının tanı ve tedavisinde de önemli gelişmeler yaşanmıştır. Bu gelişmeler arasında en sık başvurulan tedavi yöntemi ise; lazer ile uygulanan göz tedavisidir. 

Lasik; gözün yapısına uygun göz kırılma kusuru bulunan, 18 yaşından büyük hastaların gözlük numarasında son 1 yıl içerisinde değişim yaşanmamışsa uygulanabilen bir lazer yöntemidir. 

12 dereceye kadar olan miyopi problemlerinde uygulanabilen lasik, güvenilir ve konforlu bir şekilde uygulanan tedavi yöntemidir.

Hangi Miyop Hastaları için Lasik Uygun Değildir? 

Lasik tedavisinde hasta seçimi büyük önem taşımaktadır. Bu süreçte göz muayenesi sırasında ayrıntılı tetkik ve kontrollerin de uygulanması gerekmektedir. Aynı zamanda ameliyat planlaması sırasında hastanın halihazırda kullandığı tüm ilaçlar doktorun bilgisi dahilinde olması gerekmektedir. Bu tetkik ve kontrol sürecinde tespit edilen birakım hastalara Lasik tedavisinin uygulanması doğru değildir. Bu hastalar aşağıdaki şekilde sıralanabilmektedir;

  •  18 yaş altı ve 65 yaş üstü hastalar
  •  Göz numarasında son 1 yıl içerisinde değişim görülen hastalar
  •  Katarakt problemi olan hastalar
  •  Glokom problemi olan hastalar
  •  Romatizmal problemi olan hastalar
  •  Kretaokonus problemi yaşayan hastalar
  •  Kuru göz problemi yaşayan hastalar

Lasik yöntemi; oldukça kısa sürede gerçekleştirilebilen ve iyileşme süreci maksimum seviyede konforlu bir tedavi yöntemidir. Ancak her girişimsel uygulamada olduğu gibi; doktor seçimine, uygulamanın gerçekleştirileceği kliniğin streil olmasına, doktorun önerilerine eksiksiz uyulmasına ve operasyon sonrası göz kontrollerinin aksatılmamasına önem verilmelidir. 

Etiketler:

122

İstanbul Göz Hastalıkları Kliniği

İstanbul Göz Hastalıkları Kliniği

01 Ocak 1961 Düzce doğumlu, 1979-1985 yılları arasında Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakülte'sinde Tıp eğitimi almıştır. Oftalmoloji İhtisasına, 1988 yılında Pierre et Marie Curie Üniversitesi PARIS Vl'da başlayıp, Necker ve Laennec Tıp fakültesi hastaneleri ve Centre National d'Ophtalmologie des Quinze Vingts PARIS'de asistanlık yapmıştır. Asistanlık dönemindeki başarılarından ötürü PARIS XII Üniversitesi'nde "Chef de Clinique" olarak Refraktif Cerrahi (miyopi, hipermetropi ve astigmatizma tedavisi) Sorumlusu sıfatıyla çalışmıştır.Laser Eximer tedavisinin Fransada'ki öncülerindendirs.