Copyright © 2020 Bu sitede kullanılan tüm içeriklerin telif hakları "Prof. Dr. Zeki Tunç" a aittir.

Retinanın en dış katı olan retina pigment epiteli (RPE) ile fotoreseptör (ışığı algılayan) katları arasında sıvı birikerek, bu iki tabakanın birbirinden ayrılmasına retina dekolmanı denir. Sinir lifleri kopan retinanın görme işlevi bozulur ve ayrışma devam ederse tam körlük meydana gelir.

Retina Dekolmanı Bulguları

Retina dekolmanı gelişen hastalar başlangıçta ışık çakmaları, uçuşan sinekler ve örümcek ağı şeklinde görüntülerin ortaya çıktığını ifade ederler. Bazen kurum yağması veya görme alanının bir kısmının görme kaybı şeklinde ortaya çıkar. Dekolmanın tipine, yerine ve süresine göre belirtilerin şiddeti farklılaşabilir.

prof-dr-zeki-tunc

Retina Dekolmanının Tipleri

  • Regmatojen (yırtıklı) RD,
  • Traksiyonel (çekintili) RD
  • Eksudatif (seröz) RD.

Yırtıklı Retina Dekolmanı

En sık karşılaşılan retina dekolmanıdır. Retina muayenesinde dekole retina yüzeyinin dışbükey ve kırışık olduğu görülür, olguların % 97 sinde retinada yırtık bulunur. Olguların % 40’ında hiçbir belirti olmaksızın, dekolmana bağlı görme alanı kaybı ile hasta gelir.

Retina muayenesinde dekole retina yüzeyinin dışbükey ve kırışık olduğu görülür, olguların % 97 sinde retinadaki yırtık bulunur. Retina altı sıvısı yerçekimiyle pek yer değiştirmez.

Yırtıklı RD oluşumunda rol oynayan retina defekti ve dejeneresansları

Çevresel Retina Defektleri

  1. Atnalı şeklinde ya da flepli retina yırtıkları: Vitreoretinal yapışıklıkların varlığında çekinti sonucu oluşan U veya V şeklindeki tam kat retina yırtıklarıdır . Diğer retina defektlerine göre daha yüksek oranda retina dekolmanına yol açarlar.
  2. Serbest kapaklı (operkulumlu) retina delikleri de tam kat retina yırtıklarıdır, genellikle yuvarlağa yakın şekilde ve tek başına bulunurlar.
  3. Yuvarlak atrofik delikler, üzerindeki vitreus sağlamsa tehlikesizdirler. Nadiren karşısındaki vitreus sıvılaşarak dekolmana neden olabilir.
  4. Dezenseriyon (retina diyalizi) retina çevresindeki pigmentsiz epitelin duyusal retinadan çepeçevre ayrılmasıdır. Gençlerde, özellikle alt dış kadranda ve sıklıkla travma öyküsüyle birlikte dekolmana yol açabilir.

Çevresel Retina Dejeneresansları

  1. Lattice dejeneresans (kafes tarzı dejeneresans): RD na en çok neden olan dejeneresanstır, bu olguların yaklaşık % 30 unda bulunur. Toplumda görülme sıklığı % 8 dir ve bu kişiler yaşamları süresince % 1–2 oranında RD geliştirme riskine sahiptirler. AVD varsa yırtık riski % 24 e çıkar.
  2. Kistik retina püskülleri: RD larının yaklaşık % 10 undan sorumludur. Sıklıkla tek taraflıdır ve belirti vermez.
  3. Bastırmaksızın beyaz dejeneresans (white without pressure - WWP): Arka sınırlarına dev retina yırtıkları yerleşebilirler.
  4. Retinoskizis: Aslında yırtıklı RD nın bir alt grubudur, sıklığı % 2.5 olup 40 yaş üzerinde % 7 civarındadır. % 99 u belirti vermez. Retinoskizis üzerinde iç ve dış retina delikleri varlığında tehlikeli olabilir.

Çekintili Retina Dekolmanı

Retina yırtığı yoktur, ancak çekintinin artması ile yırtıklı dekolmana dönüşebilir. Dekole retina alanı hareketsizdir ve nadiren uzak çevreye kadar uzanır.

En sık nedeni Proliferatif Diyabetik Retinopati , Proliferatif vitreoretinopati (PVR) , delici göz yaralanmaları ve prematüre retinopatisidir. Yırtıklı retina dekolmanlarında ilk operasyondan sonra %7-10 oranında çekintili RD oluşabilir, bunların tekrar operasyonu gerekir.

Seröz Retina Dekolmanı

Kan-retina bariyerlerinin bozulmasına bağlı olarak retina altı alana sıvı birikmesiyle retinanın ayrılmasıdır. Daha çok Harada Hastalığı, arka sklerit, kollagen-damarsal hastalıklar, sempatik oftalmi, ciddi yüksek tansiyon, gebelik, malign melanom, koroid hemenjiomu ve metastatik tümörlerde görülür. Hastalarda vitritis varsa uçuşan cisimler görebilirler.

Etiketler:

123

İstanbul Göz Hastalıkları Kliniği

İstanbul Göz Hastalıkları Kliniği

01 Ocak 1961 Düzce doğumlu, 1979-1985 yılları arasında Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakülte'sinde Tıp eğitimi almıştır. Oftalmoloji İhtisasına, 1988 yılında Pierre et Marie Curie Üniversitesi PARIS Vl'da başlayıp, Necker ve Laennec Tıp fakültesi hastaneleri ve Centre National d'Ophtalmologie des Quinze Vingts PARIS'de asistanlık yapmıştır. Asistanlık dönemindeki başarılarından ötürü PARIS XII Üniversitesi'nde "Chef de Clinique" olarak Refraktif Cerrahi (miyopi, hipermetropi ve astigmatizma tedavisi) Sorumlusu sıfatıyla çalışmıştır.Laser Eximer tedavisinin Fransada'ki öncülerindendirs.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

retina-dekolmaninda-tedavi-yontemleri

Retina Dekolmanında Tedavi Yöntemleri

Retina dekolmanı halk arasında retina yırtılması olarak bilinmektedir. Retina yırtılması ...
                                                                                                                       

retina-anjiyosu

Retina Anjiyosu

Retina anjiyosu, gözün arka kısmında yer alan retina ve koroid ...