Copyright © 2020 Bu sitede kullanılan tüm içeriklerin telif hakları "Prof. Dr. Zeki Tunç" a aittir.

Şaşılık gözlerin görme akslarının paralelliğini kaybederek farklı yönlere bakmasıdır, diğer değişle iki gözün aynı anda aynı yöne bakamamasıdır. Şaşılığı olan kişilerin bir gözleri istenen yere bakabilirken diğer gözlerinde içe, dışa, yukarı veya aşağı doğru kaymalar olabilir.

Hastanın yaşına bağlı olarak şaşılığın pek çok nedeni olabilir. Nörolojik, fonksiyonel veya kaslardaki yapısal bozukluklar kaymaya neden olabileceği gibi, genetiğin rolü de vardır; yani ailesinde şaşılık hastalığı olanlarda risk daha fazladır. Erken doğumlar, havaleler, travmalar da riski arttıran faktörler arasındadır.

Şaşılık Nedir? 

Şaşılık genellikle çocuk yaşlarda ortaya çıkmaktadır. Bazen doğuştan olan bu hastalık bazen de bir kaç ay sonra ortaya çıkabilmektedir. Yeni doğan çocuklarda göz kaymasının normal karşılanması yanlış bir tutumdur çünkü bu birçok hastalığın başlangıcı ya da habercisi olabilir.

Bebeklik dönemi veya okul öncesi dönemde her çocuk muhtemel göz problemleri (kırılma kusurlar, şaşılık, göz tembelliği, katarakt veya göz içi tümörler gibi) için bir göz doktoru tarafından muayene edilmelidir.Poliklinik koşullarında normal muayene yöntemleri ile şaşılık tanısı konulabilir. Burada, kaymaya bağlı tembelliğin olup olmadığı, kaymanın gözlüklerle düzeltilip düzeltilemeyeceği gibi tespitlerin yapılması önemlidir. Şaşılık tedavisinde kırma kusuru öncelikle gözlükle düzeltilmelidir. Şaşılığın yanında gözde tembellik varsa mutlaka çeşitli yöntemlerle tedavi edilmelidir.

Görme tembelliği tedavi edildikten sonra gözlükle düzeltilemeyen kayma cerrahi yöntemler kullanılarak düzeltilir. Kimi zaman tembellik tedavisine karşı bir direnç vardır, bu tür vakalarda cerrahi tedavi uygulandıktan sonra da kapama tedavisi denilen bir tedavi yöntemi kullanılır. Tedavide başarı tedavinin erken ve etkin olmasına bağlıdır.

prof-dr-zeki-tunc


 

Etiketler:

110

İstanbul Göz Hastalıkları Kliniği

İstanbul Göz Hastalıkları Kliniği

01 Ocak 1961 Düzce doğumlu, 1979-1985 yılları arasında Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakülte'sinde Tıp eğitimi almıştır. Oftalmoloji İhtisasına, 1988 yılında Pierre et Marie Curie Üniversitesi PARIS Vl'da başlayıp, Necker ve Laennec Tıp fakültesi hastaneleri ve Centre National d'Ophtalmologie des Quinze Vingts PARIS'de asistanlık yapmıştır. Asistanlık dönemindeki başarılarından ötürü PARIS XII Üniversitesi'nde "Chef de Clinique" olarak Refraktif Cerrahi (miyopi, hipermetropi ve astigmatizma tedavisi) Sorumlusu sıfatıyla çalışmıştır.Laser Eximer tedavisinin Fransada'ki öncülerindendirs.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

sasilik-tedavisi

Şaşılık Tedavisi

Şaşılık tedavisi; nedenlerine ve türlerine göre farklı şekillerde tedavi edilebilmektedir. ...
                                                                                                                   

goz-tembelligi-ambliyopi

Göz Tembelliği (Ambliyopi)

Göz tembelliği erken çocukluk dönemindeki görme kusurlarından kaynaklanan bir rahatsızlıktır. ...