Copyright © 2020 Bu sitede kullanılan tüm içeriklerin telif hakları "Prof. Dr. Zeki Tunç" a aittir.

Vitrektomi ameliyatı sonrasında istenmeyen durumlarla karşılaşmamak adına kesinlikle doktorun belirttiği hususlara dikkat edilmesi gerekmektedir. Bu hususlar arasında verilen ilaçların düzenli kullanılması ve gerekli olan doktor kontrollerinin aksatılmaması gibi detaylar yer almaktadır. Vitrektomi sonrasında gösterilen tüm hassasiyete rağmen hastanın beklenmeyen durumlarla karşılaşması halinde zaman kaybetmeden doktora başvurması gerekmektedir.

Vitrektomi sonrasında kişinin dikkat edeceği hususlar, iyileşme süreci ve operasyonun sonuçları ameliyatın gerçekleştirilmesine neden olan hastalığa ve hastanın vücudunun genel olarak sağlığına bağlı olarak değişiklikler göstermektedir. Hastada bazı komplikasyonların yaşanması Vitrektomi ameliyatının tekrarını gerektirebilir.

prof-dr-zeki-tunc

Vitrektomi Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Vitrektomi ameliyatında, göz içi sıvısı olan vitreusta meydana gelen kanama, göz içinde bulunan yabancı cismin çıkarılması, enfeksiyon temizlenmesi ve retina yapısının onarılması sağlanmaktadır.

Gözde meydana gelen rahatsızların vitrektomi ile tedavi edilmemesi durumunda, kişilerde görme kaybı veya gözün tamamen kaybedilmesi durumuyla karşı karşıya kalınmaktadır. Vitrektomi ameliyatıyla kişilerin gözlerinde anatomik yapının korunması ve görme kaybının engellemesi amaçlanır. Daha iyi bir sonuç elde etmek için, vitrektomi ameliyatının tekrarlanması gerekebilir. 

Hangi Göz Hastalıklarında Vitrektomi Ameliyatı Gerekir?

Vitrektomi ameliyatı gerektiren rahatsızlıklar şu şekilde sıralanmaktadır;

  • Şeker hastalarında meydana gelen göz hastalıklarında
  • Göz içi kanamalarda
  • Görme merkezinde meydana gelen kırışıklarda
  • Görme merkezinde oluşan deliklerde
  • Gözün sinir ağı (retina) tabakasında meydana gelen kopmalarda
  • Sinir ağında (retina) meydana gelen zar oluşumunda
  • Göz içine giren yabancı cisim çıkartılmasında
  • Göz yaralanmasında
  • Katarakt ameliyatı sonrası oluşan enfeksiyonlarda
  • Katarakt ameliyatı sonrasında göz içinde lens parçaları  kalması durumunda

Vitrektomi Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Virektomi ameliyatı hastaların tercihine göre lokal veya genel anestezi altında gerçekleştirilir. Göze birkaç yerden mikro cerrahi kesiler yardımıyla giriş yapılarak, öncelikli olarak vitreus jeli temizlenir ve ardından gerekli olan cerrahi işlemler uygulanır. Ameliyat sırasında hastanın göz içini görebilmek için, kontakt lens ve nonkontakt görüntüleme sistemleri kullanılır. Gözdeki hastalığın tipi ve ciddiyetine göre, ameliyat sırasında göze gaz, hava ve silikon maddeler verilmesi gerekecektir.

Özellikle gaz, hava ve silikon maddeleri, ameliyat sonrasında tedavinin devam etmesini sağlayacaktır. Fakat ameliyat sırasında göze uygulanan silikonun, tekrar geri alınması gerekecektir. Hava ve gaz, göz içinde kendiliğinden emileceğinden geri alınması gerek olmayacaktır. Göze uygulanan hava ve gaz, ameliyat sonrasında gözde görmeyi azaltacaktır. Silikon maddesi kullanılan durumlarda ise, ameliyat sonrasında görmede herhangi bir sıkıntı oluşmayacaktır. Ameliyat sırasında göze çok küçük girişler yapıldığından, ameliyatlarda dikiş çoğu zaman kullanılmamaktadır.

vitrektomi

Vitrektomi Ameliyatı Sonrası İyileşme Nasıl Olur?

Vitrektomi ameliyatı sonrasında, gözde hangi oranda görme olacağı tahmin etmek oldukça zordur. Şeker ya da hipertansiyon rahatsızlığı bulunan ve bu hastalıklar sonucunda gözünde rahatsızlık oluşan kişilere, öncelikli olarak lazer veya ilaç tedavi uygulanmaktadır. İlaç ve lazer tedavisine yanıt vermeyen göz hastalıkları için vitrektomi ameliyatı yapılır. Ameliyat sırasında hasarlı retina dokusu tamir edilir. Hastalarda görme düzeyi ancak ameliyat sonrasında belirlenebilmektedir. Ameliyat öncesinde gözde oluşan hasar az ise, ameliyat sonrasında görme düzeyi de maksimum seviyede artacaktır.

Komplikasyonlar Nelerdir?

Vitrektomi ameliyatının sık rastlanılan riskleri olduğu gibi nadiren görülen riskleri de bulunmaktadır. Risklerin ortaya çıkma ihtimalleri hastanın genel sağlık durumuna ve ameliyat olmasını gerektiren rahatsızlığın durumuna göre değişiklik göstermektedir.

Körlük: Vitrektomi ameliyatı sonrasında körlük riski nadiren görülmektedir. Komplikasyonların durumuna göre hastada körlük riski görülebilir. Komplikasyonlara bağlı olarak göz kaybedilebileceği gibi gözün görme işlevi de kaybedilebilir. 

Retinanın Yerinden Ayrılması: Kişinin görmesini sağlayan sinir ağı retina olarak adlandırılmaktadır. Retina gözün arka kısmında yer almaktadır. Operasyon esnasında vitreus boşaltılması sırasında retina ayrılması durumu oluşabilir. Gözdeki retina tabakasının bulunduğu yerden ayrı kalması hücrelerin zarar görmesine neden olur. Retinanın yerinden ayrılmasına bağlı olarak hücrelerin zarar görmesi ise hastada kalıcı görme problemlerine veya ayrılmanın süresine bağlı olarak uzun sürede gecikmeyle iyileşmeye neden olabilir. Hastanın gözünde beklenmeyen bir durumla karşılaşması durumunda vakit kaybetmeden doktora başvurması gerekmektedir. 

Yeniden Kanama Yaşanması: Kanama yaşanması riski ameliyat esnasında olduğu gibi ameliyat sonrasında da yaşanabilir. Kanama içe veya dışa olarak yaşanabilir. Yeniden kanama gelişmesi durumunda görmede ani azalma oluşur ve doktora başvurmanız gerekmektedir. 

Katarakt Gelişiminde Hızlanma: Göz merceğinde çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkan matlaşma katarakt olarak adlandırılır. Bir hastalık olan katarakt genellikle yavaş ilerlemektedir. Vitrektomi ameliyatı sonrasında gelişmesinin hızlanması sık yaşanan problemler arasında yer almaktadır. Katarakt rahatsızlığının tedavisi için farklı yöntemler tercih edilebilir. 

Retina Damarının Tıkanması: Göz içi basıncın ani yükselmesi retina damarlarında tıkanmaya neden olabilmektedir. Göz içi basıncın yükselmesine bağlı olarak retina damarlarında tıkanma meydana gelirse beraberinde görme azlığı da ortaya çıkabilir ve doktora başvurulmalıdır. Müdahale edilmediğinde körlüğe varabilen istenmeyen sonuçlar otaya çıkabilir.

Ameliyat Sonrası Risklerden Nasıl Korunurum?

Bu hususlara doktorun belirttiği sürelerde uyuyor olmak Vitrektomi ameliyatı sonrasında iyileşme sürecinin hızlanmasını ve daha konforlu bir hale gelmesini sağlayacaktır. 

Göz Travmalarından Kaçınma: Hastanın ameliyat sonrasındaki haftalarda gözüne baskı oluşturacak ve darbe alacak hareketlerden kaçınması ve gözlerini ovalamaması gerekmektedir. 

İlaçların Doğru Kullanılması: Doktor tarafından ameliyat sonrasında reçete edilen ilaçlar genellikle doku iltihabının ve enfeksiyon riskinin önlenmesi amacıyla verilmektedir. Kişinin doktor tarafından verilen ilaçları tavsiye edilen dozlarda düzenli olarak kullanması gerekmektedir. Hastanın kullandığı ilaçlardan birine veya daha fazlasına alerjik reaksiyonlar göstermesi durumunda vakit kaybetmeden doktora başvurması gerekmektedir. İlaç doktor tarafından değiştirilecektir. Vitrektomi ameliyatı sonrasında doktor tarafından reçete edilen ilaçlar genellikle göz damlaları enflamasyon önleyen steroid ve lokal antibiyotik yer almaktadır. Bahsettiğimiz ilaçlara ek olarak doktorun gerekli gördüğü durumlarda ağızdan veya damardan alınan streoidler ve antibiyotikler de kullanılabilir. Hasta ameliyat öncesinde kan sulandırıcı ilaç kullanmayı bırakmış ise doktoruna danışarak doktorun onay vermesi halinde ilaçlarını kullanmaya devam edebilir.

Steril Malzemelerle Gözün Temizlenmesi: Bu uygulama göz bölgesinde enfeksiyon oluşmaması adına önemlidir. Gözler ve gözlerin çevresi hastanın temizliğinden emin olmadığı malzemelerle kesinlikle temizlenmemesi gerekmektedir. Doktor tarafından reçete edilen pomadlar ve damlalar belirtilen şekillerde kullanılmalıdır. 

Düzenli Doktor Kontrolü: Ameliyatın ardından doktordan bir sonraki kontrol için randevu alınır. İlk kontrolde doktor ve hasta istişare ederek sonraki randevuların sıklığını belirlerler. Doktor kontrolü önemsenmeli ve düzenli gidilmelidir. Bu sayede herhangi bir komplikasyon oluşması durumunda yaşanabilecek vakit kayıplarının önüne geçilmektedir. 

Gözün Bir Süre Bantlı Kalması: Operasyon sonrasında ilk gün veya 3 gün göz kapalı (bantlı) kalmalıdır. Süre bazen daha da uzun olabilir. Bu doktor tarafından belirlenecek olup, gözlerdeki bantların günlük olarak değiştirilmesi gerekmektedir. Bantların temini eczanelerden sağlanabilir.

Yüzükoyun Yatma Zorunluluğu: Kişi belirli bir süre bu şekilde yatmalıdır. Bazen doktor farklı baş pozisyonları isteyebilir. Bu durum genellikle ameliyat esnasında göz içinde kullanılan maddenin silikon veya gaz olması durumlarında gereklidir. Pozisyonlanma süresi doktor tarafından belirlenecek olup 3-21 gün aralığında değişebilmektedir. Gaz kullanılması durumunda kullanılan gazın vücut tarafından tamamen emilmesi sağlanana kadar hastanın uçak yolculuklarından ve yüksek rakımlı dağ geçişlerinden uzak durması gerekmektedir. 

Sıvı Temasından Kaçınmak: Ameliyat sonrasında 1 hafta boyunca göze su değdirmemek gerekir. Geçen süre içerisinde vücudun ve başın ayrı temizlenmesi yararlı olacaktır. Göze ameliyat sonrasında kısa sürede su değdirilmesi enfeksiyon oluşmasına neden olabilir. Ameliyattan bir hafta sonrasında da yine doktorunuza danışarak gözler kapalı olacak şekilde duş alabilirsiniz. Bu süreçte gözlerin olası darbelerden korunması gerekliliği de unutulmamalıdır.

Göze Baskıdan Kaçınmak: Özellikle ameliyatların dikişli olarak yapılması durumunda gözü ovuşturmak bölgeye zarar verebilir. Özellikle iyileşme sürecinde bu tarz hareketlerden mümkün oldukça uzak durulmalıdır.

Etiketler:

139

İstanbul Göz Hastalıkları Kliniği

İstanbul Göz Hastalıkları Kliniği

01 Ocak 1961 Düzce doğumlu, 1979-1985 yılları arasında Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakülte'sinde Tıp eğitimi almıştır. Oftalmoloji İhtisasına, 1988 yılında Pierre et Marie Curie Üniversitesi PARIS Vl'da başlayıp, Necker ve Laennec Tıp fakültesi hastaneleri ve Centre National d'Ophtalmologie des Quinze Vingts PARIS'de asistanlık yapmıştır. Asistanlık dönemindeki başarılarından ötürü PARIS XII Üniversitesi'nde "Chef de Clinique" olarak Refraktif Cerrahi (miyopi, hipermetropi ve astigmatizma tedavisi) Sorumlusu sıfatıyla çalışmıştır.Laser Eximer tedavisinin Fransada'ki öncülerindendirs.