Copyright © 2020 Bu sitede kullanılan tüm içeriklerin telif hakları "Prof. Dr. Zeki Tunç" a aittir.

Lazer ameliyatı, halk arasında bilinen adıyla ‘göz çizdirme’ operasyonu, gözde mevcut olan kırma ve odaklanma sorunlarının tedavisini amaçlayan işlemler olarak karşımıza çıkmaktadır. Lazer ameliyatı, gelişen teknoloji ve değişen yaşam şartları doğrultusunda, görme problemlerinde hızlı ve etkili çözümlere olanak sağlamaktadır.

Lazer ameliyatı, kırma ve odaklanma kusurlarının gerçekleştiği ilgili bölgeye, lazer ışınları kullanılarak gerekli müdahalelerin gerçekleştirildiği işlemlerdir. Bıçak kullanılmadan ileri teknoloji materyaller kullanılarak gerçekleştirilen lazer ameliyatları ile hızlı ve etkili tedaviler gerçekleştirilebilmekte, ancak sonraki süreçte göz sağlığı için belli başlı temel noktalara özellikle dikkat edilmesi gerekmektedir.

Lazer ameliyatı sonrası ışığa duyarlılık, ağrı, acı ve yanma beklenen ve normal olarak gelişen komplikasyonlardan biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu noktada, dikkatli ve titiz bir ameliyat sonrası süreç yönetimi, risklerle birlikte komplikasyon durumlarının da en aza indirilmesini sağlayabilmektedir. 

prof-dr-zeki-tunc

Görme Sorunlarına Hızlı ve Etkili Müdahale Seçeneği: Lazer Ameliyatı

Sağlıklı bir görme işlemi, göz tarafından algılanan unsurlar, gözde bulunan mercek tabaka tarafından kırılmakta ve retina üzerinde ters bir görüntü oluşmasıyla gerçekleşmektedir. Görme sorunları, algılanan görüntülerin sağlıklı şekilde kırılmaması ve retina yerine sanal bir odak noktasına düşmesiyle gerçekleşmektedir.

Gözde meydana gelen kırma ve odaklanma kusurları; hipermetrop, miyop, astigmatizma gibi sorunları beraberinde getirmekte, bu doğrultuda kişinin hayatını olumsuz etkileyen durumlar ortaya çıkmaktadır. Lazer ameliyatı, gözde meydana gelen kırma ve odaklanma sorunlarının, etkili ve hızlı tedavisini mümkün hale getirmiştir.

Lazer ameliyatı sırasında, gözün şeffaf ve bombeli kısmını oluşturan kornea tabakası 100 mikron kalınlığına sahip bir bıçak (keratom) kullanılarak kaldırılmakta ve kaldırılan tabakaya lazer ışınları uygulanarak gözde mevcut olan kusurlar düzeltilmektedir.

Lazer ameliyatı bir göz için yaklaşık olarak 5 dakika süren operasyonlarla gerçekleştirilmekte ve gerekli lazer atışlarının bitirilmesi sonrası kornea flebinin kapatılmasıyla son bulmaktadır.

Lazer Ameliyatı Sonrası Oluşabilecek Risk ve Komplikasyonlar

Lazer ameliyatı öncesi detaylı tetkik ve değerlendirmeler yapıldıktan sonra uygulanmaktadır. Bu bakımdan ortaya çıkabilecek risk ve komplikasyonlar, aslında işlem öncesi gerçekleştirilen titiz tetkikler sonucunda en az düzeye indirilmektedir. Ancak, lazer işlemin gözde oluşturduğu tedavi edici etki, her tedavi yöntemi sonrası gibi belli bir süre boyunca çeşitli komplikasyonları beraberinde getirmektedir.

Lazer ameliyatı sonrası ışığa duyarlılık, görme işlemi sırasında sağlıklı ve nitelikli şekilde gerçekleştirilemeyen kırma yetisinin tedavisiyle birlikte ortaya çıkmaktadır.

Lazer Ameliyatı Sonrası Işığa Duyarlılık Oluşmasının Sebepleri Nelerdir?

Lazer ameliyatı ile kornea dokusu tıraşlanmaktadır. Lazer ameliyatı sonrası kornea dokusuna müdahale edilmiş olduğundan ağrı, acı ve yanma gibi durumların ortaya çıkması, uygulanan işlemin etkilerinden birini oluşturmaktadır.

Lazer ameliyatı sonrası ışığa duyarlılık oluşması, uygulama sonrası gerçekleşen ağrı, yanma ve acı durumlarının bir sonucu olarak gerçekleşebilmektedir. Bununla beraber, lazer ameliyatı sonrası ışığa duyarlılık oluşumuna sebep olan en önemli faktör, tedavi sonrası oluşan ağrı olarak karşımıza çıkmaktadır.

Lazer Ameliyatı ve Işığa Duyarlılık

Görme işlemi, gözün ön tabakasında yer alan ve saydam yapıda olan kornea dokusunun, görüntüleri sağlıklı şekilde algılamasıyla gerçekleşmektedir. Lazer ameliyatı sırasında uygulanan lazer ışınları, kornea dokusunu bir arada tutan karbon bağların kırılmasını sağlayarak kornea dokusunun kırıcılığına müdahale edilmesini ve kırıcılığının değiştirilmesini sağlamaktadır. Çeşitli gaz karışımlarının kullanılması yoluyla elde edilen UV dalga boyları sayesinde kornea tabakasına istenilen yoğunlukta müdahaleler gerçekleştirilerek kornea tabakası tıraşlanmaktadır.

Lazer ameliyatı, gözdeki odaklanma ve kırma yetilerinin nitelikli hale getirilmesine bağlı olarak gerçekleşen tedavilerdir. Dolayısıyla, lazer ameliyatı ile uygulanan işlemler sonrası geçici olarak ışığın algılanması ile ilgili bir hassasiyet oluşması oldukça normaldir.

Lazer ameliyatı sonrası ışık hassasiyeti ne zaman geçer?

Lazer ameliyatı sonrası ışık hassasiyeti, her hasta için farklı sürelerde geçebilir. Genellikle, ameliyattan hemen sonra ışık hassasiyeti yaşanabilir ve bu durum birkaç gün veya birkaç hafta içinde azalabilir. Ancak bazı hastalarda, ışık hassasiyeti daha uzun sürebilir.

Göz çizdirme ameliyatından sonra nelere dikkat edilmeli?

Ameliyat sonrası dönemde doktorunuzun önerilerine uymanız gerekmektedir. Doktorunuzun verdiği talimatlara kesinlikle uymanız, iyileşme sürecinizi hızlandırabilir ve komplikasyon riskini azaltabilir.

Lazer sonrası bulanık görme normal mi?

Lazer göz ameliyatı sonrası birkaç hafta boyunca bulanık görme normal olabilir. Bu durum genellikle ameliyat sonrası ilk günlerde ortaya çıkar ve daha sonra zamanla azalır. Bunun nedeni, gözün iyileşme sürecindeki normal reaksiyonlardır ve büyük olasılıkla geçicidir.

Göz ameliyatı sonrası TV izlenir mi?

Ameliyat sonrası ilk birkaç gün, gözleriniz hassas ve kuru olabilir, bu nedenle gözlerinizi yorma veya kurutabilme riski olduğundan uzun süre televizyon izlemeniz önerilmez. Doktorunuzun bu konudaki önerisini dikkate almanız tavsiye edilir.

Lazer ameliyatından sonra göz ne zaman netleşir?

Lazer göz ameliyatından sonra gözler genellikle birkaç saat içinde daha net görmeye başlar. Ancak, gözlerinizin tamamen iyileşmesi birkaç gün, hatta birkaç hafta kadar sürebilir. Lazer göz ameliyatı sonrası görme netliği iyileşme süreci kişiden kişiye değişebilir.

Etiketler:

151

İstanbul Göz Hastalıkları Kliniği

İstanbul Göz Hastalıkları Kliniği

01 Ocak 1961 Düzce doğumlu olan Zeki Tunç, 1979-1985 yılları arasında Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakülte'sinde Tıp eğitimi aldı. Ardından Oftalmoloji İhtisasına, 1988 yılında Pierre et Marie Curie Üniversitesi PARIS Vl'da başladı. Daha sonra Necker ve Laennec Tıp fakültesi hastaneleri ve Centre National d'Ophtalmologie des Quinze Vingts PARIS'de asistanlık yaptı. Asistanlık dönemindeki üstün başarıları sayesinde PARIS XII Üniversitesi'nde "Chef de Clinique" olarak Refraktif Cerrahi (miyopi, hipermetropi ve astigmatizma tedavisi) sorumlusu olarak çalışmaya başladı. Ayrıca Prof. Dr. Zeki Tunç, Laser Eximer tedavisinin Fransada'ki öncüleri arasındadır.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

retina-hastaliklarinin-tedavisinde-uygulanan-yontemler

Retina Hastalıklarının Tedavisinde Uygulanan Yöntemler

Retinada oluşan hastalıklar doktor tarafından tespit edilir ve tedavi yöntemi ...
                                                                                                                                                     

astigmatlarda-yeni-cozumler-keratokonus-ve-tedavisinde-yenilikler-ring-intacs-keraring

Astigmatlarda Yeni Çözümler, Keratokonus ve Tedavisinde Yenilikler (Ring, INTACS, Keraring)

Kırma gücü olarak gözün bir dikey ekseni bir de yatay ...