Copyright © 2020 Bu sitede kullanılan tüm içeriklerin telif hakları "Prof. Dr. Zeki Tunç" a aittir.

Vücut sağlığımız bizler için hayatta en değerli hazinemiz diyebiliriz. Vücudumuzda bulunan her organ, hayatımızı devam ettirmede ve yaşamayı anlamlı kılmada oldukça önemlidir. Özellikle gözlerimiz, yaşamla etkileşim içerisinde olmamızı sağlayan, çevremizi tanımada kullandığımız ve bizler için oldukça gerekli olan organlarımız arasında yer alır. Fakat zaman içerisinde gözlerimizde meydana gelen rahatsızlıklar, günlük yaşamımızı etkilemeye başlayacaktır.

Gözlerimizde meydana gelebilecek rahatsızlıklar arasında en önemli olanı katarakt hastalığıdır. Fakat gelişen teknoloji ile birlikte katarakt hastalığının tedavisi oldukça başarılı bir şekilde gerçekleşmektedir.

Katarakt hastalığı için son zamanlarda kullanılan Fako tedavisi hakkında detaylı bilgilere geçmeden önce, Katarakt nedir gelin hep birlikte göz atalım.

prof-dr-zeki-tunc

Katarakt Nedir?

Katarakt nedir? Rahatsızlığı kısaca, göz merceğinin zamanla saydamlığını kaybetmesi ve sonucunda bulanıklaşması durumudur. Katarakt rahatsızlığı genellikle yaşlanmaya bağlı ortaya çıkan bir hastalık olarak bilinse de; şeker hastalığı, kortizon bazlı ilaçların devamlı kullanımı ve travmalara bağlı da ortaya çıkabilmektedir. Devam eden bu süreçte, göz eski görme yetisini kaybetmeye başlayacaktır. Bunun yanı sıra gece görüşünde azalmalar meydana gelirken, renklerin solmaya başlaması ve ışığa karşı hassasiyet oluşumu da artacaktır.

Hastalar günlük yaşamda görmede sıkıntı yaşamaya başladıklarında, katarakt tedavisi için bir an önce fako yöntemine başvurmalıdırlar. Fako yöntemi ortaya çıkmadan önce, tedavinin yapılması için kataraktın olgunlaşması beklenirdi. Fakat fako tedavisinde kataraktta meydana gelen olgunlaşma, hem hasta hem de tedaviyi uygulayan cerrahın konforunu etkileyecektir. Bu yüzden kataraktın olgunlaşmasını beklemeden tedaviye başvurulması oldukça önemlidir.

Fako ile Katarakt Tedavisi Nasıl Yapılır?

Katarakt tedavisi yalnızca cerrahi müdahale ile gerçekleşmektedir. Gelişen teknoloji ile birlikte katarakt rahatsızlığının ilerlemesini beklemeden, Fako tedavisi ile katarakt rahatsızlığına çözüm sağlanmaktadır. Halk arasında daha çok lazerli müdahale olarak adlandırılan Fako tedavisi, katarakt tedavisinde en sık başvurulan yöntemler arasında yer almaktadır. Ameliyat öncesinde hastalar detaylı bir şekilde göz muayenesinden geçirilir eğer göz operasyona uygun ise takılacak göz merceğinin diyoptrisi ultrason veya optik yöntemiyle belirlendikten sonra hasta fako tedavisi için hazır olacaktır.

Fako yönteminde, hasta ameliyata alınmadan önce gözüne uyuşturucu damla damlatılır ve ameliyata hazırlanır. İşlem sırasında, göze 2.4 mm’lik delik açılarak girilir. Bulanıklaşan göz merceği, ultrason dalgaları ile sıvılaştırılır ve cihaz tarafından emilir. Yerine yerleştirilen yeni göz merceği ile fako tedavisi tamamlanmış olur. Fako tedavisi 15 dakika içerisinde tamamlanan ve genel anesteziye ihtiyaç duyulmayan hasta için oldukça kolay hassas bir mikrocerrahi uygulamadır.

Fako ile Katarakt Tedavi Öncesi Ne Yapmalıyım?

  • Fako yöntemi ile katarakt tedavisi olacak hastaların operasyon öncesi dikkat etmesi gereken adımlar şu şekilde belirtilmiştir;
  • Astım ve diabet rahatsızlığı bulunan hastalar, ilaçlarına operasyon günü ara vermeli fakat ilaçlar mutlaka hastanın yanında bulundurulmalıdır,
  • Operasyon günü hafif bir kahvaltı edilmesinde sakınca yoktur fakat hekiminize danışmalısınız,
  • Operasyona girmeden önce yüz iyi yıkanmalı, bayanlar makyaj yapmamalıdır,
  • Operasyona girmeden önce, hastane tarafından verilen steril ameliyat kıyafetlerinin giyilmesi gerekmektedir.

Fako ile Katarakt İyileşme Süresi Ne Kadardır?

Fako tedavisi ile katarakt sorunu giderilen hastalar, ameliyatın hemen sonrasın büyük oranda net görmeye başlayacaklardır.Fakat net sonuçlar alabilmek için yaklaşık 1 ay kadar bir sürenin geçmesi gereklidir.Bu süreç zarfında, doktor tarafından verilen ilaçların düzenli bir şekilde kullanılması oldukça önemlidir. Gözün olası bir enfeksiyon ve alerji riskine karşı korunması, ancak ilaç kullanımıyla mümkün olacaktır. Doktorun önerdiği süre zarfında da gözün su ile teması önlenmelidir.

Fako Tedavisi Sonrasında Katarakt Tekrarlar mı? Fako tedavisi ile kataraktlı lensin alınıp yerine, yeni lensin takılmasının ardından gözde ikinci kez katarakt oluşmayacaktır. Yalnızca lensin içinde yer alan zar, zamanla saydamlığını yitireceğinden, görme netliğinde azalma yaşanabilmektedir. Bu gibi durumlarda lazer tedavi ile saydamlığını yitiren zar temizlenir ve görme netliği yeniden kazandırılmış olur.

Fako Tedavisi Sonrasında Gözlüğe İhtiyaç Duyulur mu?

Fako tedavisi sonrasında hastalar genellikle gözlüğe ihtiyaç duymamaktır. Elbette bu durum operasyon sırasında kullanılan lensler ile alakalıdır. Şayet operasyonda göze yerleştirilen lensler, hem uzak hem de yakın için ise, gözlük ihtiyacına % 95 gerek kalmayacaktır. Bunun dışında fako yöntemi sonrasında, hastalar uzağı çok net görürken yakın için düşük numaralı yakın gözlüğüne ihtiyaç duyabilmektedir.Bazen hastaların göz yapısı nedeniyle uzak görme için dinlendirici gözlük ihtiyacı olabilir.

Fako Tedavisinin Avantajları Nelerdir?

Fako yöntemi ile katarakt rahatsızlığı 10-15 dakikalık bir süre zarfında tedavi edilmiş olacaktır. Elbette bu tedavi yönteminin hastalara sağladığı avantaj bununla sınırlı kalmamaktadır. Fako tedavisi sırasında göze yerleştirilen yeni lensler, daha önce numaralı olan gözleri bile numarasız bir duruma getirebilmektedir. Gündüz görüşü daha net bir hal alırken, gece görüşü de kontrast açısında oldukça kaliteli olacaktır. Bunun yanı sıra göze yerleştirilen bu yeni lensler, ultraviyole özelliği taşımaktadır. Yani gözü zararlı güneş ışınlarından da koruyacaktır.

Fako yöntemi sayesinde hastalar hem katarakt rahatsızlığından hem de uzak-orta-yakın görme bozukluğundan trifokal – multifokal lensler ile tek bir işlemle kurtulma olma olasılığı yüksektir.

Etiketler:

128

İstanbul Göz Hastalıkları Kliniği

İstanbul Göz Hastalıkları Kliniği

01 Ocak 1961 Düzce doğumlu olan Zeki Tunç, 1979-1985 yılları arasında Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakülte'sinde Tıp eğitimi aldı. Ardından Oftalmoloji İhtisasına, 1988 yılında Pierre et Marie Curie Üniversitesi PARIS Vl'da başladı. Daha sonra Necker ve Laennec Tıp fakültesi hastaneleri ve Centre National d'Ophtalmologie des Quinze Vingts PARIS'de asistanlık yaptı. Asistanlık dönemindeki üstün başarıları sayesinde PARIS XII Üniversitesi'nde "Chef de Clinique" olarak Refraktif Cerrahi (miyopi, hipermetropi ve astigmatizma tedavisi) sorumlusu olarak çalışmaya başladı. Ayrıca Prof. Dr. Zeki Tunç, Laser Eximer tedavisinin Fransada'ki öncüleri arasındadır.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

femtosaniye-ile-katarakt-tedavisi

Femtosaniye ile Katarakt Tedavisi

Katarakt hastalığı, göz merceğinin saydamlığını kaybetmesi olarak ifade edilebilir. Normalde ...
                                                                                                             

en-iyi-katarakt-doktoru

En İyi Katarakt Doktoru

Katarakt, %90 oranında yaşa bağlı olarak ortaya çıkan, ancak bazı ...