Retina Hastalıkları, kısaca gözün ışığı algılayan tabakasıdır. Bu tabaka, göz ...
Göz içerisini dolduran jel kıvamındaki maddenin adı vitredir. Bazı durumlarda ...
Halk arasında sarı nokta hastalığı olarak tanımlanan makula dejenerasyonu; tedavi edilmediği ...
Retina cerrahisi; tıp literatüründe vitrektomi olarak tanımlanan bir işlemdir. Retina cerrahisinde işlem; göz boşluğunu dolduran vitreus jelinin çıkarılması disiplinine dayanmaktadır. Böylece retinaya daha iyi ulaşılabilmekte ve çok daha güvenilir işlemler gerçekleştirilebilmektedir.
Retina göz küresinin arka duvarını kaplayan, görmeyi sağlayan hücrelerden oluşan bir ağ tabakasıdır. Kendi içerisinde 10 katmandan oluşan retina ağ tabakası; gözdeki en hassas ve karmaşık nokta olarak kabul edilmektedir.
Işığın görüntü olarak beyine iletilmesini sağlayan retina; bazı durumlarda hasar görebilmektedir. Son yıllarda gelişen teknoloji ile daha da güvenilir bir şekilde uygulanan retina cerrahisi ile söz konusu hastalıkların tedavisi mümkün olabilmektedir.
Retina cerrahisi ile gözdeki yara dokuları çıkarılabilmekte, retina dekolmanı lazer ile tamir edilebilmekte, makula delikleri tedavi edilebilmektedir. Aynı zamanda retinada görülen; sarı nokta hastalığı, doğumsal problemler, gözdeki damar tıkanıklıkları, travmatik olaylar sonucunda retina yırtılması gibi durumlar da retina cerrahisi ile tedavi edilebilmektedir.
Retina hastalığı belirtileri aşağıdaki gibi sıralanabilmektedir;
Yukarıdaki belirtiler yaşanıyorsa; hipertansiyon ve şeker hastalığı varlığı bulunuyorsa mutlaka alanında tecrübeli bir hekime başvurulması gerekmektedir. Öyle ki retina hastalıklarında erken teşhis ile koruyucu tedavi oldukça önemlidir ve retina cerrahisinin başarısını da arttırmaktadır.
Şeker hastalığı bilindiği üzere tüm vücuttaki damarları etkilemektedir. Oldukça hassas olan retinadaki damarlar da bu durumda etkilenmekte, genişleyebilmekte ve geçirgenlik bozuklukları yaşanabilmektedir.
Retina cerrahisi, vitrektomi ismi ile de bilinmektedir. Göz boşluğunu doldurmakta ...