Copyright © 2020 Bu sitede kullanılan tüm içeriklerin telif hakları "Prof. Dr. Zeki Tunç" a aittir.

Göz içerisini dolduran jel kıvamındaki maddenin adı vitredir. Bazı durumlarda göz içerisindeki hassas yapıdaki damarlar bu vitre içerisine kanama yapabilmektedirler. Bu kanamaların az miktarda olduğu zamanlarda yalnızca birkaç karanlık ya da hareketli noktalar görülmektedir.

Vitre içerisine hassas damarlar tarafından yüksek miktarlarda kanama olması durumlarında bu kanamalar görüşü tamamen kapatmaktadır. Bu durum sonucunda da vitre içerisindeki kanamanın çekilmesi günler, aylar ya da yıllarca sürebilmektedir. Bu kanın gereken zaman içerisinde çekilmemesi halinde ise; vitrektomi ameliyatı tercih edilebilmektedir. Bu aşamada da Vitrektomi Nedir sorusu akla gelmektedir.

prof-dr-zeki-tunc

Vitrektomi Nedir?

Gözün merkezi kısmında jel kıvamındaki şeffaf dokunun adı vitreustur. Bu doku göz hacminin yaklaşık olarak 3/2’sini kaplamaktadır. Ayrıca bu doku gözün anatomik yapısının ve şeklinin oluşmasını sağlamaktadır. Bu dokunun yani gözün arka bölümündeki hastalıklarda ya da kanamalarda kullanılan ameliyat tekniklerine “Vitrektomi Ameliyatı (Retina Cerrahisi)” adı verilmektedir.

Göz içi zar oluşumu, kanamalar ve retina dekolmanı ve makula deliği vitreusu ya da retinayı tutan hastalıklarda vitrektomi ameliyatları yapılmaktadır. Bu cerrahi operasyonda vitreus jelinin boşaltılması gerekebilmektedir. Vitrektomi ameliyatı esnasında vitreus jeli yerine göz içi salgısal sıvısı olarak adlandırılan hümor aköz jeli doldurulmaktadır.

Neden Yapılır?

Vitrektomi Nedir sorusu içerisinde de belirtildiği gibi gözün arka segmentinden kaynaklanan hastalıkların ya da yaralanmaların tedavisinde bölgeye ulaşmak için retina cerrahisi uygulanmaktadır. Vitreusun bulunduğu bölgede göz kanaması, enfeksiyon mevcut ise temizlenmesi, çekinti yapan bantlar ya da göz içi yabancı cisim bulunuyor ise; vitreus jelinin boşaltılması gerekmektedir. Ayrıca bu cerrahi ile gözün eski anatomik yapısına tekrar kavuşması sağlanmaktadır.

Göz içi kanamalar, iltihap hücreleri, skar dokuları ve yabancı cisimler görüntünün algılanmasını sağlayan retinanın fonksiyonlarına engel olmaktadır. Bu durum sonucunda da görme işleminde bozulmalar ortaya çıkmaktadır. Görme sorunundaki bozulmaların ve problemlerin giderilmesi için vitrektomi yapılması gerekmektedir.

Retina cerrahisi gerekli olduğu süre içerinde uygulanmazsa göz görme fonksiyonunu kaybeder. Yani körlük ve gözün tümden kaybı veya küçülerek sönmesi söz konusu olabilmektedir. Hastalıkların ya da diğer göz vakalarının oluşturduğu bu büyük sorunun yaşanmaması için göze muhakkak cerrahi müdahalede bulunulması gerekmektedir. Retina yırtıkları, dekolmanı, göz içi enfeksiyonlar ve göz içi yabancı cisimlerin tedavisi şarttır. Tedavi edilmemesi halinde Vitrektomi Nedir sorusunda verilen yanıtta olduğu gibi zaman içerisinde ışık hissi kayıpları yaşandığını ifade edebiliriz. Gözün anatomik yapısı ve görme fonksiyonlarının kaybedilmemesi bu işlemin asıl amacıdır. Ancak bazı vakalarda ilk operasyon aşamasında görsel başarının sağlanması için tekrarlayan işlemler ya da ameliyatlar gerekebilmektedir.

Hangi Anestezi Kullanılır?

Vitrektomi yani retina cerrahisi lokal ya da genel anestezi eşliğinde yapılan bir ameliyattır. Bu ameliyatta gözün önden bakıldığı anda yuvarlak ve şeffaf olan beyaz kısımdaki sklera adı verilen bölgeye mikro kesiler yapılmaktadır. Bu kesiler üç farklı alandan yapılarak göz içerisine girilmektedir. Genellikle vitrektomi ameliyatları “Pars Plana” olarak adlandırılan renkli kısma yakın bölgeden gerçekleştirilmektedir. Bu kesi girişlerinden bir tanesinden göz içi basıncın dengelenmesi için sıvı verilmektedir.

Diğer girişler ise kesici ve emici aletler ile ışık kaynağı için kullanılmaktadır. Ancak günümüzde vitrektomi ameliyatlarında bu ameliyatın amacına uygun olarak geliştirilmiş vitrektomi cihazları kullanılmaktadır. Ameliyat mikroskobu altındaki gözün rahat bir şekilde görülebilmesi için kontakt, nonkontakt görüntüleme sistemleri ve lazer cihazları kullanılmaktadır.

Vitrektominin Türü Önemli midir?

Vitrektomi Nedir sorusunda da yer verildiği gibi ameliyat esnasında hastalığın türüne ve tipine göre göz içerisine sıvı veya hava hatta bazı durumlarda gaz ve silikon gibi tampon amaçlı maddeler uygulanabilmektedir. Bu hava ve silikon gibi tampon maddeler ile ameliyat sonrasında gözün tedavisini içeride kaldığı sürece sürdürmeye devam etmektedir. Yani uygulanan tampon maddeler içerisindeki silikon işlem sonrasında çıkarılabilir. Ancak diğer hava ve gaz gibi tampon uygulamaları herhangi bir müdahalede bulunmadan kendiliğinden emilmektedirler. Ancak hava ve gaz belli bir süre hastanın görme işleminde sorun yaşamasına veya azalmasına neden olabilmektedir. Gazlar 2 ay, hava ise 1 hafta gibi bir süre içerisinde kendiliğinden emilmektedir. Silikon yağı kullanımında is görme yeteneğinde herhangi bir kayıp ya da bozulma yaşanmaz. Operasyonun bitmesi ile birlikte tekrar görmeye başlamak mümkündür.

Günümüzde tercih edilen trans konjonktival yani dikiş uygulanmadan yapılan vitrektomi ameliyatları sistemleri son yıllarda yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu ameliyat sistemi sayesinde çok küçük giriş delikleri aracılığı ile ameliyatlar yapılmaktadır. Böylece yan etki ve risk seviyesi de aynı oranda minimal seviyeye düşmektedir.

Bunlar da ilginizi çekebilir


vitrektomi-ameliyati

Vitrektomi Ameliyatı

Vitrektomi ameliyatı sonrasında istenmeyen durumlarla karşılaşmamak adına kesinlikle doktorun belirttiği ...
                                                                                         

vitrektomi-nedir

Vitrektomi Nedir?

Vitrektomi nedir? Gözün arka kısmında geniş alanda yer alan boşluğu ...